Öncelikle ufak bir yazı ile başlayalım, oyunlarda düşük FPS alma nedenlerinize bakarak bunları nasıl çözeriz sorusuna cevap vererek devam edelim.
Bilgisayar bileşenlerinizin durumuna göre bu durumlarda değişiklik gösterecektir. Eğer sisteminiz o oyun için genel anlamda yetersizse yapabileceğiniz şeylerin sayısı maalesef bir hayli düşecektir.
Bütçeniz varsa eğer elinizdeki sistemi geliştirip FPS değerinizi yükseltmeniz tabi ki de mümkün ve en etkili yoldur. Örneğin çift çekirdekli bir Core 2 Duo işlemciniz varsa ve anakartınız destekliyorsa 4 çekirdekli bir Core 2 Quad işlemciye geçiş yapabilirsiniz.
Bu parçalara bakmak için size tavsiye olarak bir tane program göstereceğiz. Programın adı ise CPU-Z ve buradaki linkten ulaşabilirsiniz.
Oyunlarda aldığınız FPS değeri eğer çok düşükse artık oyunda takılmalar bile yaşayabilirsiniz. Anlık donmalar, kare atlamaları gibi çok çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bunun için oyunun sisteminiz için ne kadar uygun bir oyun olduğunu kontrol etmenizde fayda var tabii ki.
Sistemimin oyun için yeterli olduğunu düşünüyorum, fakat neden hâlâ oyunlarda düşük FPS alıyorum diyorsanız aklınıza ilk olarak yüksek sıcaklıklar gelmeli. Özellikle uzun süre bakım yapılmamış bilgisayarların içerisinde tozlar birikecektir, fanlara bulaşan bu tozlar hava akışını düşüreceği için sisteminiz ısınmaya başlayacaktır. Sistem ısındıkça zarar görmemesi adına frekans değerlerini kısıp sisteminizi korumaya çalışacaktır, haliyle bu da FPS değerlerini bir hayli düşürecektir.
Bu durumun önüne geçmek için ise 4 ayda bir olmak üzere yılda 3 kez yapmanızı öneririz. Ne kadar sık yaparsanız sisteminiz o kadar temiz ve güzel çalışacaktır. Termal macun değişimini de unutmayalım, işlemcinizin tam performansını görmek istiyorsanız eğer termal macun değişimi de yapmalısınız. Bu durumu ise 6 ayda bir yani yılda iki kez yapmanızdır. Bu konu hakkında detaylı bilgi istiyorsanız sosyal medyada yapılan videolara bakabilirsiniz, işinize yaşayacaktırlar.
Başınıza gelebilecek en yaygın sorunları sizin için listeledik;
- Sürücüler
- BIOS sürümü
- İşlemci sıcaklığı
- Ekran kartı sıcaklığı
- Virüsler
- Yetersiz güç kaynağı
- Üçüncü part yazılımlar
Örnek olarak ekran kartı modeliniz RX 6600 ise yapımcısının arama motoruna yanına "driver" yazmanız yeterli olacaktır. Driver anlamı ise sürücü demektir.
Bu sorunların başlarında gelmektedir ve bunları da nasıl yapacağınız detaylı olarak bilgi edinmek için sosyal medyalardan bakabilirsiniz.
Ve şimdi ise düşük fps sorununun önüne geçmek için neler yapmalısınız ona gelelim.
Virüs taraması yapın.
Sistemde virüs taraması yapmanız gerekmektedir. Kullandığınız canavarın içinde hastalık olabilir. Bu durumu sık sık yapmalı ve önüne geçmeniz gerekmektedir.
Güncellemelerinizi unutmayın.
Yapacağınız windows güncellemelerini düzenli şekilde haftalık olarak kontrol edin ve her zaman güncel kalmaya devam edin. Teknoloji gün geçtikçe gelişmeye devam etmektedir.
Sizde bu duruma elinizden geldiği kadar eşlik uydurmaya çalışın.
Oyun grafik ayarlarını düzenleyin.
Oyun ayarlarınızı düzenleyin ve en uygun olan ayarlara geçin. Yüksekten düşüğe doğru giderek size en uygun olan ayarları bulacaksınız.
Başlangıç programlarınızı seçin.
Görev yöneticisini açın ve başlangıç ve ya başlangıç uygulamaları yazan yeri düzenleyin, gereksiz uygulamalardan kurtulun ve bios zamanınızı olabildiğince düşürün.
Ekran Kartınızı güncel tutun.
Ekran kartı sürücünüzü düzenli olarak kontrol edin ve güncellemesini yapın. AMD Radeon ve ya Nvidia GeForce olarak ikiye ayrılan ekran kartlarında burada bulunan linklerden ulaşabilirsiniz.
AMD Radeon kullanıyorsanız buradan güncelleyebilirsiniz.
Nvidia Geforce ise eğer buraya tıklayarak güncelleyebilirsiniz.
Laptop kullanıcısı iseniz harici ekran kartını kullanın.
Bu sorun laptop kullanıcılarında çok sık görülmektedir. Eğer harici ekran kartınız varsa oyunlarda bu ekran kartının kullanılmasını sağlayın. Nvidia için örnek verelim, nvidia denetim masasına girerek 3D Ayarların Yönetilmesi kısmından ekran kartı seçeneğinizi yüksek performanslı NVIDIA işlemcisi olarak seçin.
Güç Seçeneklerini düzenleyin.
Bilgisayar ilk zamanlarda geldiğinde güç seçeneğini dengeli olarak göreceksiniz. Bu seçeneği yüksek performans seçeneğine alın, eğer ki varsa nihai performans seçeneğini de seçebilirsiniz.
Bu kısmı bulmak için arama kısmına "Güç planı seçin" yazısı ile ulaşabilirsiniz.
Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Güç Seçenekleri kısmında da bulabilirsiniz.
Bu seçenekler ile bilgisayarınızın performansınızı yükselteceksinizdir. Bu yazımızda ise FPS Yükseltmenin yollarına baktık ve elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalıştık. Bir sonraki rehber yazısında görüşmek dileğiyle.